protuprovalni sustavi

Protuprovalni sustavi predstavljaju jednu od osnovnih sigurnosnih mjera za ljude i njihovu imovinu te imaju vrlo širok spektar primjene u tehničkoj zaštiti stambenih zgrada, velikih poslovnih centara i objekata posebne namjene, sprečavajući ulazak neovlaštenih osoba te nastajanju incidentnih situacija kao što su požari, poplave, curenje plina i drugih nepoželjnih događaja koje mogu proizaći iz tehničkih nedostataka ili kvarova u objektima.

 

Svi kućni sigurnosni sustavi rade na istom osnovnom principu osiguranja ulaznih točaka, poput vrata i prozora, kao i unutarnji prostor koji sadrži dragocjenosti poput umjetnosti, računala, oružja i sl. Bez obzira na veličinu vašeg doma ili broj vrata i prozora ili unutarnjih soba koje vlasnik kuće odluči zaštititi, jedina stvarna razlika je u broju sigurnosnih komponenata raspoređenih u cijelom domu i nadziranim od upravljačke ploče.

 

Što su protuprovalni sustavi?

 

Svrha protuprovalnog sustava je automatsko otkrivanje neovlaštenog prodora i uzbunjivanje (svjetlosnim i zvučnim signalima) zaštitarske službe ili vlasnika o kriminalnoj radnji u zaštićenom području. Otvaranje vrata i prozora ili razbijanje stakla unutar zaštićenog područja otkriva se pomoću magnetnih kontakata, detektora loma stakla i vibracija. Žični i bežični infracrveni i mikrovalni detektori prepoznaju toplinu koju zrači ljudsko tijelo i najčešće se koriste u, ili u blizini unutrašnjosti zaštićenog objekta. Sustavom se može upravljati putem daljinskog upravljača, LCD tipkovnice (sa ili bez zaslona), tipkovnice zaslona osjetljivog na dodir ili grafičke tipkovnice.

 

Protuprovalni sustav stvara psihološki učinak koji obeshrabruje počinitelja da počini kazneno djelo ili mu skraćuje vrijeme. U slučaju aktivacije, sustav automatski prosljeđuje informacije centralnom dojavnom sustavu ili vašem mobitelu omogućavajući nadzor vašeg posjeda u stvarnom vremenu.

 

Protuprovalni sustavi se temelje na žičanim i bežičnim kontrolnim pločama sa zaslonima i tipkovnicama koje imaju dvosmjernu komunikaciju s modularnim detektorima, alarmnim komunikatorima i uređajima za komunikaciju s korisnikom, kao i za komunikaciju u stvarnom vremenu s dojavnim centrom koji djeluje 24 sati dnevno.

 

Tipični sustav kućne sigurnosti uključuje:

  • Upravljačka ploča – primarni kontroler sigurnosnog sustava kuće
  • Senzori za vrata i prozore
  •  Senzori pokreta, kako unutarnji tako i vanjski
  • Žične ili bežične sigurnosne kamere
  • Sirena ili alarm s visokim decibelom
  • Natpis na dvorištu i naljepnice na prozoru

 

Kako funkcioniraju protuprovalni sustavi?

 

Sustavi kućne sigurnosti rade na jednostavnom konceptu osiguranja ulaznih točaka u dom pomoću senzora koji komuniciraju s upravljačkom pločom ili zapovjednim centrom instaliranim na prikladnom mjestu negdje u kući.

 

Senzori se obično postavljaju na vrata koja vode do kuće i iz nje, kao i na lako dostupne prozore, posebno na ona koja se otvaraju, posebno ona u razini tla. Otvoreni prostori u kućama mogu se osigurati senzorima pokreta.

 

Upravljačka ploča

Upravljačka ploča je računalo koje uključuje i deaktivira sigurnosne sustave, komunicira sa svakom instaliranom komponentom, oglašava alarm kad je probijena sigurnosna zona i komunicira s centralnim dojavnim sustavom. Upravljačka jedinica podešava razinu osjetljivosti, definira logiku koja pokreće aktiviranje alarma (na primjer samo ako su u alarmu dva ili više detektora) ili šalje tihi alarm čuvaru.

Oni obično imaju dodirnu podlogu za jednostavno programiranje i interakciju, tu se unose kodovi za ulazak radi uključivanja i isključivanja sustava, mogu raditi na glasovnim naredbama i mogu se programirati za rad s bežičnim daljinskim upravljačima koji se nazivaju privjesci.

 

Senzori za vrata i prozore

Senzori za vrata i prozore sastoje se od dva dijela ugrađena jedan uz drugi. Jedan dio uređaja ugrađuje se na vrata ili prozor, a drugi na okvir vrata ili prozorsku dasku. Kad su vrata ili prozor zatvoreni, dva dijela senzora spajaju se, stvarajući sigurnosni krug. Kada je sigurnosni sustav uključen na upravljačkoj ploči, ti senzori komuniciraju s njim izvještavajući da je mjesto ulaska sigurno. Ako se nadgledana vrata ili prozor iznenada otvore, sigurnosni krug je prekinut i upravljačka ploča to tumači kao kršenje osigurane zone. Oglasit će se alarm s visokim decibelom i u većini slučajeva tvrtka za nadzor alarma automatski se obavještava.

 

Senzori pokreta

 

Ove sigurnosne komponente, kada su uključene, štite zadani prostor stvarajući nevidljivu zonu koju nije moguće probiti bez oglašavanja alarma. Obično se koriste za zaštitu soba koje sadrže dragocjenosti, kao i područja koja su manje posjećena u većim kućama.

 

Nadzorne kamere

 

Dostupne u žičanoj i bežičnoj konfiguraciji, nadzorne kamere mogu se koristiti na nekoliko različitih načina kao dio cjelokupnog sigurnosnog sustava. Nadzornim kamerama može se pristupiti daljinski putem računala, pametnih telefona i tableta. Ova metoda često se koristi kada su vlasnici domova izvan grada, kako bi pazili na, ili kako bi nadgledali dolazak djece nakon škole, rad njegovatelja i sl. Također se koristite za bilježenje bilo kakvih incidenata ili ugrožavanja sigurnosti, što bi moglo rezultirati snimkom invazije kuće, uključujući kvalitetne snimke provalnika, a možda čak i vozila kojim su upravljali.

 

Alarm visokog decibela

 

Dovoljno glasan da ga susjedi čuju, kućni sigurnosni alarmi služe u nekoliko različitih svrha. Prvo upozoravaju ljude u kući da se dogodio problem. Oni su također dovoljno glasni da pošalju provalnika u bijeg, a ujedno i obavijeste obližnje susjede o situaciji.

 

Naljepnice za dvorišne znakove i prozore

Naizgled, ovi se predmeti mogu činiti ništa više od marketinških alata za alarmne tvrtke, ali igraju važnu ulogu u kućnoj sigurnosti. Kad naljepnicu zaštitarske tvrtke postavite na prednji prozor i postavite njihov znak u dvorište, poručite provalnicima da je vaš dom profesionalno zaštićen i da nije mudar izbor za pokušaj provale. Oni su učinkoviti u prenošenju ove poruke i trebali bi se koristiti prema preporukama zaštitarske tvrtke.

 

 

Broj provala povećava se tijekom ljeta i praznika jer velika većina ljudi napušta svoje domove kako bi otišla na odmor. Kriminalci su dobro svjesni ove vrste migracija i često koriste ovo vrijeme kao priliku za krađu. Postavljanjem vanjske sirene i ugrađene naljepnice s upozorenjem na vidljivo mjesto osujećuju se pokušaji provale, a sami protuprovalni sustavi pomažu da se smanje ili u potpunosti otklone njihove negativne posljedice.

 

Ključ pravilnog i prikladnog izbora i odgovarajućeg dimenzioniranja protuprovalnog sustava je ispravna procjena sigurnosne situacije s obzirom na objekt koji treba zaštititi, a koji bi na sve načine trebao obaviti stručnjak. Svojim klijentima nudimo uslugu sigurnosne procjene i savjetovanja, kao i integraciju protuprovalnog sustava s ostalim sigurnosnim sustavima koje klijent koristi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *